Telefon: 606 656 370 | 502 506 801
DARMOWA DOSTAWA DO ZAMÓWIEŃ POWYŻEJ 200ZŁ
Kontakt: biuro@nagietki.pl

Naturalne kosmetyki nagietkowe - Komponenty

Oliwa z oliwek

Stanowi w naszej Farmie Ziołowej „NAGIETEK” bazę do produkcji maceratu olejowego z nagietka, żywokostu i aksamitki. Właśnie te maceraty są podstawą naszych naturalnych kosmetyków

Daje ona doskonałe rezultaty stosowana jako kosmetyk. Smarowanie skóry surową oliwą nadaje zdrowy, wygląd, a dobroczynne witaminy bezpośrednio wnikają w jej głąb. Działanie odmładzające ma zawarta w oliwie witamina E naturalny antyutleniacz. Dzięki niej oliwkowy kompres powoduje wygładzenie zmarszczek, odświeża, natłuszcza, działa kojąco na skórę narażoną na działania niekorzystnych czynników atmosferycznych i stresu. Jest naturalnym filtrem UV, częściowo zabezpieczającym skórę przed szkodliwymi skutkami opalania.

Oliwa z oliwek zawiera również witaminę F, chroniącą skórę przed utratą wilgoci. To dzięki niej odbudowuje się naturalna ochrona lipidowa naskórka. Działa na skórę kojąco, wzmacnia jej naturalną odporność, zabezpiecza ją przed odwodnieniem oraz likwiduje szorstkość skóry. Osoby z suchą skórą powinny celem natłuszczenia jej stosować kąpiele z dodatkiem niewielkiej ilości oliwy. Masaż oliwką pobudza krążenie krwi, dzięki czemu skóra będzie jeszcze lepiej odżywiona i gładsza.

Masło shea/karite

Stosowane przez naszą firmę masło shea jest otrzymywane przy zastosowaniu całkowicie naturalnych metod. Dostarcza ono pełnego zakresu witamin i substancji odżywczych, które są niezbędne do tego, aby skóra była delikatniejsza, gładsza i zdrowsza. Zabezpiecza ono skórę przed negatywnym działaniem wiatru, zimna, słońca, przyspiesza gojenie skóry po urazach. Stymuluje aktywność komórek w walce ze starzeniem się i odnawianie naskórka. Opóźnia procesy starzenia, uodparnia skórę na podrażnienia, częściowo przeciwdziała alergiom, jest wskazane przy suchej skórze, egzemach i drobnych poparzeniach. Shea dzięki witaminom E i F to również naturalny filtr przeciwsłoneczny. Niweluje przebarwienia i zmarszczki. W czystej postaci lub jako dodatek do maseł kosmetycznych nadaje się do masażu całego ciała.

Olej ze słodkich migdałów

Jeden z najlepszych olejów kosmetycznych. Zmiękcza i wygładza naskórek, wzmacnia barierę hydrolipidową skóry. Jest delikatny, nadaje się również do pielęgnacji wrażliwej skóry noworodków. Polecany do skóry suchej i starzejącej się, nie powoduje alergii. Odmładza skórę i nadaje jej świeży wygląd.

Olej z orzeszków makadamii

Otrzymywany z jest z tłoczonych orzechów makadamii. Zawiera kwas oleinowy , kwas palmitynowy, jest bogaty w witaminy: A, B, E oraz sole mineralne. Polecany przy suchej, wrażliwej skórze. Olej ten łatwo się wmasowuje, szybko wchłania, działa regenerująco, odżywczo, wygładzająco, zdecydowanie poprawia wygląd skóry

Olej z awokado

Otrzymuje się go z miąższu owoców awokado. Olej ma kolor zielony, podobny nieco do oliwy z oliwek. Zawiera dużo fitosteroli. Są to aktywne substancje zapobiegające podrażnieniom oraz nadmiernej utracie wody przez naskórek. Zawiera szczególnie dużo witaminy E, zwanej witaminą młodości, która ma silne działanie przeciwrodnikowe, poprawia ukrwienie skóry i zapobiega jej wysychaniu. Jest bogaty w witaminy A, B i D. W kosmetykach olej z awokado używany jest przede wszystkim do pielęgnacji cery bardzo suchej i wrażliwej (bezpieczny dla alergików). Sprawia, że skóra staje się gładka i jędrna. Posiada naturalny faktor ochronny (SPF 3-4), potrafi więc zabezpieczyć cerę przed wpływem szkodliwych czynników zewnętrznych. Ma silne właściwości regeneracyjne, przynosi ulgę w oparzeniach słonecznych.

Olejek z szarłatu/amarantusa

Olejek jest pozyskiwany z nasion szarłatu, ma przyjemny orzechowy zapach oraz smak i żółtozłoty kolor. Zawiera duże ilości nienasyconych kwasów tłuszczowych (ok. 70%) oraz skwalen, który jest głównym budulcem błon komórkowych oraz warstwy ochronnej skóry. Wspomaga odbudowę warstwy ochronnej skóry, regeneruje ją i utrzymuje stały poziom nawilżenia, ma właściwości kojące, pielęgnacyjne oraz antyoksydacyjne. Olejek amarantusowy polecany jest dla skóry chronicznie suchej i wrażliwej. Rozluźnia i wygładza pierwsze zmarszczki. Jego działanie szczególnie docenią osoby narażone na działanie promieniowania UV.

Olej jojoba

Jest to tłuszcz o unikatowym składzie. Głównym jego składnikiem jest palmitynian cetylu o silnych właściwościach natłuszczających. Można w nim znaleźć także skwalen, składnik płaszcza lipidowego skóry. Efektywnie obniża poprzez naskórkowy ubytek wody. Powoduje wzrost sprężystości skóry, spłyca powierzchniowe bruzdy i zmarszczki. Wykazuje działanie antyoksydacyjne w stosunku do lipidów skóry, zapobiega jej starzeniu się, skutecznie chroni przed działaniem czynników zewnętrznych, w tym także słońca. Po zastosowaniu preparatów zawierających go w składzie skóra staje się bardziej miękka, gładka, wygląda młodziej. Szczególnie polecany jest do cery wrażliwej.

Stosuje się go również w przypadku egzem, poparzeń słonecznych, trądziku. Wykorzystywany jest także jako skuteczny środek natłuszczający w szamponach, odżywkach do włosów i paznokci. Olej jojoba może być stosowany w preparatach praktycznie bez ograniczeń. Jest on doskonale wchłaniany przez skórę.

Masło kakaowe

Od dawna praktyczne zastosowanie w kosmetyce znajduje tzw. olej lub masło kakaowe. Tłuszcz ten uznawany jest za doskonały surowiec, nie powodujący uczuleń, wykazujący całkowitą biozgodność ze skórą. Dobrze rozprowadza się, zmiękcza, nawilża i regeneruje skórę

Zaliczane jest ono do efektywnych emolientów o temperaturze topnienia zbliżonej do temperatury ciała ludzkiego. W preparatach kosmetycznych chętnie stosowane jest w połączeniu z lanoliną. Oba te układy wykazują bowiem działanie synergiczne. Masło kakaowe znosi lepkość lanoliny, natomiast lanolina ułatwia jego przenikanie.

Masło kakaowe znajduje zastosowanie między innymi w kremach i balsamach i maściach do pielęgnacji ciała, w mydłach, środkach kondycjonujących do włosów. Można je znaleźć także w pomadkach, pudrach, fluidach, różach, a także w farmacji gdzie służy do wyrobu różnorodnych globulek i czopków.

Ekstrakt z łopianu

Zawiera związki poliacetylenowe, śluzowe i sole mineralne. Olej z łopianu jest składnikiem bardzo wielu leków i środków zielarskich. Ze względu na to, że zawiera lignany, które łagodzą stan zapalny, zalecany bywa także jako pomoc w dolegliwościach bólowych. Stosuje się go także zewnętrznie, do smarowania stłuczeń, skaleczeń i ran.

Ze względu na właściwości hamujące wydzielanie sebum łopian wykorzystywany jest w kosmetologii. Wyciąg lub napar z łopianu może być stosowany do płukania włosów w celu ich regeneracji. Roślina ta może pomóc ponadto przy zapobieganiu wypadaniu włosów  spowodowanym łojotokiem czy łupieżem. Przyspiesza wzrost włosów, stosowany jest jako środek łagodzący przy łupieżu i zaburzeniach czynności skóry głowy.

Olej palmowy

Używany jako czysty olej do ciała lub do masażu, jako dodatek do kosmetyków przy bardzo suchej, dojrzalej, pękającej skórze. Olej działa przeciwzapalnie, odżywczo, przeciwobrzękowo, łagodząco, oczyszczająco, przyśpiesza regenerację tkanek. Wywiera doskonały wpływ nawilżający, natłuszczający, uelastyczniający i wygładzający skórę. Zawiera naturalne antyoksydanty i wymiatacze wolnych rodników. Dodawany jest do kosmetyków wysokiej jakości.

Wosk pszczeli

Wosk pszczeli to mieszanina estrów alkoholi i kwasów tłuszczowych, wolnych kwasów tłuszczowych i węglowodorów. Jest powszechnie stosowany w kosmetyce jako składnik kremów, maści, szminek itp. Maści z zawartością wosku pszczelego pomagają wyleczyć hemoroidy i rumień skórny. Są także używane do wspomagania procesu gojenia ran, czyraków, wyprysków, a nawet do leczenia świądu, ran i atopowego zapalenia skóry.

Wosk pszczeli pomaga w zapaleniu korzeni nerwów rdzeniowych, nerwów, mięśni, ścięgien, a także przy zapaleniu nerwu kulszowego i lędźwiowego.

Pantenol

Prowitamina witaminy B5, czyli kwasu pantotenowego. Działa aktywizująco na podziały komórek naskórka, przyspieszając gojenie i łagodząc podrażnienia. Działa przeciwzapalnie. Podwyższa wilgotność skóry, uelastycznia ją. W połączeniu z witaminą C zmniejsza plamy starcze skóry. Przyspiesza opalanie, a jednocześnie chroni skórę przed skutkami nadmiernego działania promieni UV. Stąd często stosowany jest w preparatach promieniochronnych, gdzie stymuluje pigmentację, zmniejsza rumień oraz łagodzi zaczerwienienia i podrażnienia skóry. W preparatach do włosów nawilża włókno włosowe, czyni włosy podatnymi na czesanie, zmniejsza ich skłonność do rozdwajania. Poprawia stan uszkodzonych włosów, pogrubia je.

Arnika górska

W kwiatach i kłączach arniki górskiej znajduje się wiele cennych składników, między innymi olejki eteryczne, flawonoidy, fitosterole, karotenoidy, garbniki, żywice.

Arnika używana zewnętrznie jest dobrym środkiem leczącym rany, krwiaki, stłuczenia, obrzęki pourazowe, oparzenia (związki czynne zapobiegają przenikaniu osocza poza łożysko żylne, sprzyjają stopniowemu wchłanianiu się płynu wysiękowego, zmieniają ciśnienie na zewnątrz i wewnątrz drobnych naczyń podskórnych), i stany zapalne.

Ekstrakty z arniki górskiej dobrze wchłaniają się przez naskórek, przez co mają szerokie zastosowanie w przemyśle kosmetycznym. Jako składnik kosmetyków do skóry z rozszerzonymi naczynkami krwionośnymi, dociera do naczynek włosowatych, które wzmacnia i obkurcza, dzięki czemu zmniejsza zaczerwienienie skóry. Działa przeciwzapalnie i kojąco. Zmniejsza obrzęki, likwiduje cienie pod oczami i dlatego coraz częściej używana jest jako składnik kremu pod oczy.

Mocznik

Mocznik jest naturalną substancją uboczną przemiany białek w organizmie, wydalany jest z moczem i potem. Jest jednym z głównych składników naturalnego czynnika nawilżającego skórę (NMF), który odpowiada za nawodnienie warstwy rogowej naskórka. Używany w kosmetykach mocznik pochodzi z laboratorium lub fabryki chemicznej. W kosmetyce mocznik używany jest już ponad 40 lat, ale ze względu na źle kojarzącą się nazwę nie był zamieszczany w składzie produktów.

Mocznik ma właściwości nawilżające, jego niedobór objawia się swędzącą i łuszczącą skórą. Działa na skórę zmiękczająco, i nawilżająco, powoduje, że skóra jest gładka i jędrna. Jest również wykorzystywany przy leczeniu łupieżu i rozstępów. Przyspiesza podział komórek warstwy ziarnistej skóry, a tym samym jej regenerację. zwiększając przepuszczalność warstwy rogowej naskórka, ułatwia wnikanie składników aktywnych w jego głębsze warstwy.

Allantoina

llantoina występuje w przyrodzie w korzeniu żywokostu lekarskiego ale ta, która jest używana do produkcji kosmetyków najczęściej pochodzi z laboratorium albo z fabryki. Allantoina działa na skórę leczniczo, dzięki niej skóra szybciej się regeneruje, a w przypadku ran i podrażnień szybciej powraca do zdrowia. Nadaje cerze zdrowy, delikatny wygląd. Jest stosowana jako substancja czynna w maściach i kremach przeciwtrądzikowych. Syntetyczna allantoina jest o wiele słabszym alergenem niż naturalna z korzenia żywokostu. Niemniej jednak osoby o wrażliwej cerze mogą reagować na nią podrażnieniami i zaczerwienieniami.

Gliceryna

W kosmetykach gliceryna używana jest jako substancja nawilżająca i wygładzająca. Gliceryna ma właściwości higroskopijne czyli przyciąga cząsteczki wody z otoczenia i gromadzi je na powierzchni skóry. Taki efekt uzyskuje się jednak tylko wtedy, gdy wilgotność powietrza nie jest mniejsza niż 65%. Jeśli jest ona jednak mniejsza, to gliceryna nie przyciąga cząsteczek wody z powietrza, ale bierze ja z dolnych warstw skóry, czyli silnie ją wysusza. Klejąca konsystencja gliceryny może również negatywnie wpływać na kosmetyki.

Kwas mlekowy

Kwas mlekowy należy do grupy kwasów alfa-hydroksylowych (AHA) , o działaniu złuszczającym, nawilżającym. W naturze kwas ten występuje w kwaśnym mleku, jogurtach, żurach i kiszonkach. Reguluje odnowę komórkową skóry poprzez usunięcie zbędnych, zrogowaciałych komórek, zwiększa skuteczności działania innych preparatów kosmetycznych; stymuluje produkcję ceramidów w skórze, zmniejsza utratę wody ze skóry i sprzyja lepszemu nawilżeniu skóry, która staje się bardziej elastyczna i miękka. wpływa na produkcję kolagenu, powodując wzmocnienie skóry właściwej.

Spłyca drobne zmarszczki powierzchniowe, jest pomocny w przypadku przebarwień i niewielkich blizn potrądzikowych, odblokowuje pory skóry i działa antybakteryjnie., dzięki czemu zapobiega tworzeniu ognisk zapalnych, czyli wszelkiego rodzaju wyprysków i zaskórników, jest pomocny przy trądziku.

Olej z owoców rokitnika

Olej z owoców rokitnika posiada charakterystyczny pomarańczowo-czerwony, mocny kolor oraz typowy owocowy zapach. Barwa oleju, wynika z wysokiej zawartości karotenoidów, które odpowiadają za własności regeneracyjne, przeciwzmarszczkowe oraz antyoksydacyjne oleju, a także poprawiają koloryt skóry i chronią przed promieniowaniem słonecznym.

Olej z owoców rokitnika zawiera wysoką dawkę witaminy E, minerałów oraz flawonoidów wpływających korzystnie na drobne naczynka krwionośne.

W kosmetyce olej z owoców rokitnika stosuje się w pielęgnacji cery zniszczonej, przesuszonej, łuszczącej się, ze zmarszczkami, wymagającej regeneracji, podrażnionej np. opalaniem, jak również cery naczynkowej i z trądzikiem różowatym. Dzięki intensywnej barwie, dodaje cerze zdrowego kolorytu i może być wykorzystywany do przyciemnienia skóry i nadania jej złocistego odcienia.

Olej z owoców rokitnika wykorzystywany jest również w produktach do pielęgnacji włosów. Zapobiega ich wypadaniu, działa przeciwłupieżowo oraz poprawia stan samych włosów dodając im połysku.

Witaminy stosowane zewnętrznie na skórę

Do ochrony przed działaniem szkodliwych wewnątrz- i zewnątrzpochodnych substancji stosuje się najczęściej witaminy A, E, C i D. Trzy pierwsze działają osłaniająco przed wolnymi rodnikami tlenowymi, a ponadto mają różnorodny dobroczynny wpływ na skórę.

Witamina A pobudza wzrost i regenerację komórek skóry, witamina E odmładza skórę, witamina C odtruwa. W wydzielinie łoju skórnego znajdują się też prekursory witaminy D, które pod wpływem promieni ultrafioletowych słońca stają się aktywną witaminą D zapewniającą zdrowy i atrakcyjny wygląd skóry.

Koszyk

0

No products in the cart.